Македонскиот премиер со владина делегација ќе престојува во посета на Софија

Бугарскиот премиер Кирил Петков се сретна со северномакедонскиот премиер Димитар Ковачевски за да го постави теренот за засилени обиди за решавање на спорот поради нивните различни ставови за историјата што го закочи напредокот на Северна Македонија кон ЕУ.

Двајцата премиери на прес-конференцијата по средбата во Скопје во вторникот изјавија дека, како знак на добра волја за иницирање на новите договори, Бугарија повеќе нема да прави проблеми со употребата на името Северна Македонија во меѓународните организации, откажувајќи се од неговото претходно. тврди дека името имплицира територијални претензии кон Бугарија.

Двете земји, исто така, се договорија да формираат работни групи во пет области: економија, инфраструктура, интеграција во ЕУ, култура и историски прашања, кои ќе се состануваат неделно за да може комуникацијата меѓу двете земји да се интензивира во практична смисла, изјавија двајцата премиери. .

Двајцата премиери, исто така, одлучија да одржат заедничка меѓувладина седница и што поскоро да воспостават воздушна врска меѓу двата главни града.

И утре македонскиот премиер придружуван од владина делегација ќе ја посети Софија каде ќе се сретне со својот бугарски колега. Средбата ќе се одржи во резиденцијата на Бојана во Софија.

Accedi

Inserisci le credenziali che hai ricevuto dall’amministrazione.

Логирај Се

Внесете ги ингеренциите што ги добивте од администрацијата.