Потпишани три меморандуми на меѓувладината средба меѓу Бугарија и Северна Македонија.

Софија и Скопје потпишаа три меморандуми за време на вториот ден од посетата на македонскиот премиер на Бугарија. Целта на документите ќе биде зголемување на соработката во земјоделскиот сектор, поддршка за малите и средни претпријатија и изградба на железничка линија што може да ги поврзе Скопје и Софија.

По завршувањето на средбата меѓу претставниците на двете влади, најавено е дека во 2023 година ќе биде отворен новиот граничен премин меѓу двете земји лоциран во Клепало.

Македонскиот премиер Димитар Ковачевски го изрази своето задоволство од сработеното од двете земји и додаде дека искуството стекнато од Бугарија, членка на Европската унија веќе 15 години, може да биде од корист само за Северна Македонија откако и таа ќе стане полноправна членка. .

„Преку конкретна соработка во реалните сектори, сите од компании до образовни институции ќе можат да ги видат придобивките од соработката меѓу двете земји“, рече Ковачевски.

Accedi

Inserisci le credenziali che hai ricevuto dall’amministrazione.

Логирај Се

Внесете ги ингеренциите што ги добивте од администрацијата.