Вечерата посветена на италијанската извонредност се одржа минатиот вторник во хотелот Лимак во Скопје, со јадења подготвени од готвачите Џовани Маскари и Иван Паломби од Ristorate Fratelli Panza во Удине, нашиот соработник.
Многу учесници „околу 200“ имаа задоволство да ја споделат италијанската пријатност, за време на вечерта каде протагонист беше пицата, придружена со други типични специјалитети на Бел Паезе.
Во поздравувањето на гостите, амбасадорот Силвестри му се заблагодари на претседателот Раиноне за зголемувањето на активностите на Конфиндустрија Северна Македонија и за постојаното проширување на базата на членство што води кон уште поголемо вклучување на македонските компании во нашата Асоцијација, како и за вредниот придонес. што Конфиндустрија Северна Македонија го даде при организирањето на настанот. Силвестри, исто така, потсети дека италијанската кујна е културно наследство што ги обединува не само италијанските граѓани, туку и сите оние кои ја сакаат, бидејќи италијанската кујна не е само храна или едноставна книга со рецепти, туку важен момент на споделување што е дел од италијанската култура и идентитет.
Потоа, говорот на претседателот Рикардо Раиноне, кој му се заблагодари на амбасадорот Силвестри за можноста што италијанската амбасада во Северна Македонија му ја даде на нашето здружение, заедно со сите наши соработници и гости присутни на вечерта, да го следат претседателот, даде кратко резиме на активностите што Конфиндустриа ги спроведе во текот на 2023 година и досега постигнатите цели.


















































